В навчальних закладах планують оновити меню. Новинками в раціоні можуть стати напівфабрикати, що пройшли шокову заморозку. Продукцію пропонує фірма з Полтавщини. Нещодавно вони презентували нові страви для керівників навчальних закладів. Директорка школи № 54 побувала на зустрічі.
Тетяна Тілініна, директорка школи № 54: "Пройшла дегустація страв: м'ясних, з риби, ще й десерти, сирники, млинці, ті які запропонують для подальшого харчування дітей".
На смак Тетяни Тілініної страви були непогані. А постачальники наголошували, що продукція є сертифікованною, та вони дотримується всіх правил приготування.
Тетяна Тілініна, директорка школи № 54: "Вона зовсім не має консервантів в своєму складі. І що виготовляеться з охолодженого м'яса - не з замороженого. І тільки, коли готова - постачається".
Але директорка додає, допоки не провели батьківські збори, переходити на новий вид харчування не збираються. Чи будуть корисними новинки для дітей, запитали у гастроентеролога. Завідувач відділенням обласної лікарні вважає, їжу краще готувати зі свіжих продуктів. Не виключає, що продукти можуть заморожувати у самих навчальних закладах, де нема для цього спеціального обладнання.
Віктор Дейкун, завідувач гастроентерологічного відділення обласної лікарні: "Поки розморозиться, поки зроблять фарш, то можна за цей час отруїтися. Але якщо за технологією швидко розморозити, потім підсмажити, то, я думаю, що можна використовувати".
Тож якщо була використана технологія шокової заморозки, та витриманий режим зберігання, для дітей ця їжа є безпечною, запевняє Віктор Дейкун. В Держпродспоживслужбі мають свою думку на рахунок напівфабрикатів.
Ірина Масенкова, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів ГУ ДПСС в Донецькій області: "На показники безпеки не сильно впливає, а ось на показниках якості погіршуються. Йде втрата поживних речовин, вітамінів, мікроелементів. Звичайно, краще годувати дітей свіжою їжею. Вона повинна бути приготовлена на одну добу, навіть не допускається зберігати залишки з попереднього дня".
Також додали, чого не повинно бути в дитячому харчуванні.
Ірина Масенкова, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів ГУ ДПСС в Донецькій області: "У дитячому харчуванні забороняється використовувати оцет, перець, ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку, дуже шкідливим є глютаминат натрію. Є обмеження за якістю харчових продуктів, наприклад сир повинен використовуватися жирністю не менш ніж 9%. М'ясо, тільки промислового забою, 1 категорії, свинина тільки нежирна, риба не річкова - морська".
На кухні 54ї школі до ноу-хау із напівфабрикатами відносяться насторожено, адже, як запевняють, продукти не заморожують. Кожен день привозять свіжі та використовують охолоджені наступного дня.
Ганна Чернявська, завідуюча виробництвом їдальні школи № 54: "А малюки їдять, їх же годують сніданком, вони у нас не купують, малюки в основному булочки. Починаючи з 5 класів і до 11 класів, у кого є бажання поїсти, приходять, котлетка, відбивна, завжди що є питають."
За 20 гривень можна купити гарнір, м'ясне та салат. Перша страва обійдеться близко 6 гривень.
Анжеліка Кара, школярка: "Сьогодні нам давали гороховий суп. Дуже смачно. Тут є картопля, морква, цибуля, ну і горох".
Данило Трубніков, школяр: "Мені подобається червоний борщ, але зазвичай я їм гороховий. Сьогодні гороховий суп їли".
Ми теж вирішили спробувати, чим годують дітлахів та замовили суп. На смак - непогано.
У департаменті освіти кажуть, що за прикладом Києва вирішили урізноманітнити меню для дітей в навчальних закладах. У столиці більше 10 шкіл використовують напівфабрикати. Спеціалісти з маріупольського департаменту освіти вже встигли побували на підприємстві фірми, що пропонує продукцію закладів нашого міста. За словами директорки департаменту, виокремили декілька переваг заморожених продуктів - контроль порцій, різноманітне меню, скорочення часу приготування.
Тетяна Братчикова, директорка департаменту освіти: "Зараз ми пропонуємо приїхати ще раз представникам підприємства, і ще раз провести зустріч з батьками, щоб вони самі спробували цю продукцію, щоб вони поставили питання, які їх цікавлять, представникам цього підприємства".