Едуард Квашук, заступник начальника Маріупольського управління держпродспоживслужби: "Кухня може працювати в повному режимі. Чи не в самому стаціонарному приміщенні, а літні майданчики, тобто на винос. Повинно бути так само розмежування не менш 1,5 - 2 метри від столика до столика, щоб не було перехресного спілкування і так далі. Антисептики на літньому майданчику для клієнтів. Повинен працювати санвузол".Ще за одним столиком може сидіти не більше двох клієнтів, виключення становлять діти до 14 років. Посуд треба мити тільки в посудомийних машинах при високій температурі. А якщо такої можливості немає, страви подають в одноразовому посуді.
Олексій, керівник кафе: "Варто антисептик, відстань між столами, все видається в одноразовому посуді, це дуже не зручно, тому що ну як можна їсти стейк гарячий пластиковою виделкою і ножем. Ну незручно. Але люди просять. Ми вчора відкрилися, думали ну спробуємо".Олексій каже, вчора було дуже багато людей, доводилося відмовляти клієнтам. Адже штраф за порушення карантину отримати не хоче. Також в кафе заборонено подавати паперове меню. Можна розмістити одне при вході або стаціонарні на столах з пластику, щоб була змога дезінфікувати.
Олексій, керівник кафе: "Ми не даємо меню відвідувачеві, все меню це я, виходжу і спілкуюся. Я знаю, що у мене зараз є свіже все готове".Дотримання в закладах епідумов контролює спеціальна комісія, яка наразі проводить роз'яснення для охочих відкритися.
Едуард Квашук, заступник начальника Маріупольського управління держпродспоживслужби: "Обов'язково маска і ви повинні пускати покупців строго в масках, попередити теж на вікні, вхід в магазин строго в масках. Кожні 2-3 години ви повинні робити вологе прибирання, поверхні, підлоги ви обробляєте дезінфікуючими засобами".Також повинні бути підписані відра окремо для миття полу, окремо для поверхонь. Окремо відро для використаних гумових рукавичок та одноразових масок. Можливе перебування 1 покупця на 10 квадратних метрів. Власниця крамниці Надія займається бізнесом вже 12 років. Каже, що забезпечити всіх покупців засобами безпеки - дуже дорого. Та й прибирати так часто - важко.
Надія, власниця магазину одягу: "Досить складно буде в цьому екрані, якщо недостатньо тільки очок, тому що одні вимагають так, інші вимагають інакше. Обробляти кожні 2-3 години мити підлогу, теж важко. Уявіть собі заходить людина, покупець, а я мою підлоги. Він пішов".Салони краси також пробують працювати. Перукарка Ольга каже, що дезінфекція для них - це не нововведення. Мовляв і так виконували санітарні норми.
Ольга, перукар: "Ми зробили генеральне прибирання, ми готувалися ще з неділі. Ми зробили повністю від стелі до підлоги все. Приготували до роботи. А вчора десь за годину були готові".Проблема в кількості клієнтів. Адже охочих отримати порцію краси багато, а приймати можна обмежену кількість одночасно. А ще, Ольга каже, дискомфорт приносять засоби захисту.
Ольга, перукар: "Взагалом, все так само. Єдине, що ми зараз стоїмо в масках і періодично як би в рукавичках цілий день дуже важко, а так в принципі нормально".Перевіряються комісією не тільки заклади, які відкриваються, а й продовольчі магазини, яким працювати не забороняли. Сьогодні в центрі міста в одній з крамниць виявили порушення. Тут продають м'ясо, домашню ковбасу, рибу. Все це зберігається без холодильника, власника товару на місці не застали.
Інна Толстопятова, начальниця відділу Департаменту з питань економіки: "Тут теж немає деззасобів, немає деззасобів для покупців, тобто люди повинні розуміти, що про їхнє здоров'я ніхто не дбає".Продавчині спілкуватися не хочуть, кажуть завідувачки та хазяїна немає на місці. А м'ясний відділ зовсім до них стосунку не має. Здан в оренду.
Інна Толстопятова, начальниця відділу Департаменту з питань економіки: "Ми викликали поліцію, ми будемо їх чекати, щоб з'ясувати, хто підприємець, хто співробітники, чи мають вони санітарні книжки, тому що нам не надані не санітарні книжки не деззасоби. Продукція зберігається з порушенням норм. Тобто не в холодильнику".На кожного порушника карантину може чекати штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. Та, якщо всі норми дотримані, можна відчинятися та працювати.
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)