Літо - сезон кишкових інфекцій. Через немиті фрукти, руки або під час купання у водоймах можна захворіти. Повідомляє сайт Центру громадського здоров'я МОЗ України.
"Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту", - повідомляється на сайті.
Найчастіше збудники знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Розпізнати кишкову інфекцію можна за наступними симптомами:
- слабкість
- підвищення температури;
- біль у животі;
- блювота;
- діарея.
Фахівці радять, щоб убезпечити себе потрібно дотримуватись декількох простих правил:
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі та фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.