Підприємці і спортсмени мають одну мету. Так вважає маріуполець Роман. Коли він замислився про свій бізнес, у той самий час з'явилась неординарна ідея - зі спорту аматорського рівня перейти до серйозного випробування - пробігти марафон. Хлопець помітив, що серед успішних підприємців багато спортсменів. Адже це люди, які можуть зробити, здавалося б, неможливе задля досягнення найкращіх результатів.
«Я 5 років дотримувався посту. І під час посту мене почало цікавити які інгредієнти використовуються для приготування їжі. В супермаркетах читав склад. Знаходив безліч барвників, незрозумілих "Е". І вже тоді я замислився про те - чому б не виготовляти однокомпонентну їжу, в якій є один інгредиєнт. Ця їжа повинна бути смачною та корисною», - Роман Кругляков, започаткував виробництво екочіпсів.
Коли Роман готувався до марафону, замовив в Інтернеті овочеві та фруктові чіпси. Офіційна їхня назва - фріпси. Тоді не здогадувався, що вони колись стануть його майбутнім стартапом.
Наступним поштовхом до цього стала ідея відкрити свою справу у кафе на базі університета, в якому навчався у той час. Тоді ж написав проєкт, який мав підвищити конкурентоспроможність органічної продукції. Із ним виграв грант. Щоправда не з першого разу.
«Подсказали, що є такий спосіб як дегідрація, яка дозволяє продукти сушити. І ці продукти не втрачають своїх корисних властивостей», - Роман Кругляков, започаткував виробництво екочіпсів.
Обладнання закуплене. Але приклад брати не було з кого. В Європі більш популярні сублімовані фрукти, що проходять спочатку шокову заморозку, а потім сушку у вакуумній камері. А в Україні є тільки поодинокі виробникі, які роблять фріпси зазвичай у невеликих масштабах.
До того ж послуги професійних технологів Роману були не по кишені. Тому він самотужки вивчив всі етапи виробництва. Та почав власноруч виготовляти перші партії натуральних чіпсів.
«Поки ми це робимо вручну. Адже об'єми виробництва не надто великі. Але з моменту, коли нам треба буде нарізати більше фруктів, в нас є професійна овочерізка французька…
…Фрукти ми викладаємо акуратно, щоб вони не торкались один одного і підігріте повітря, яке висушує їх, могло проходити безперешкодно. І вже нарізані фрукти ми встановлюємо в противні у дегідратор».
У виробництві фріпсів Роман не використовує ніяких інгрідієнтів, окрім самих фруктів та овочей. Найголовнішим споживачем є племінниця молодого підприємця.
«В мене дитина - алергік. Їй не можна солодощі їсти, тому що вони містять цукор. А це фрукти натуральні без цукрового сиропу. А навіть сухофрукти містять цукровий сироп», - Ганна, купує фріпси.
Наразі Роман вже має оптових покупців фріпсів в різних містах України. Каже, в Маріуполі товар поки сприймають не так охоче як хотілося б. Та поки лише одна місцева кондитерська закупає фріпси. Тут цитрусовий торт з сушеними апельсинами став справжньою фішкою закладу.
«Маленькі наші клієнти не завжди розуміють, що це таке. Їм треба пояснювати. А дорослі всі. Ця продукція вже отримала певне визнання. Люди розуміють, що це сушена апельсинка, її можна їсти. Це насправді дуже смачно. Можна ласувати. Я люблю. Чесно. Мені подобається», - Олена Некрасова, виконавча директорка кондитерського будинку.
Незабаром Роман планує виставити набори екочіпсів на полицях супермаркету. Оформлює їх у сучасне пакування, в якому сушені продукти можуть зберігатися протягом півроку.
«Коли продукт висушений та готовий, ми його упаковуємо або в полиетиленовий пакет, або в крафтові дойпаки. Після чого робимо запайку герметичну. Адже ці продукти не теплять вологу. І починають псуватися, якщо закриті не герметично. Для цього ми використовуємо вакуматор», - Роман Кругляков.
Скептики вважають, що фріпси можна приготувати і вдома. Але ж сушка в духовці та в дегідраторі - не те ж саме - каже Роман. Потрібна особлива температура та циркуляція повітря. Окрім цього, зробити тонкі скибочки вручну також неможливо. Та як виявилось, на слайсері нарізати фрукти з першого разу теж може не вийти.
«Це не така проста справа, як здається на перший погляд. Друга спроба. Мені вже його зафіксували. Тепер повинно все вийти. Так, в мене виходить», - Вікторія Гребенюк, кореспондентка.
Окрім фріпсів, Роман виготовляє пастілу без цукру.
Поки на його виробництві тільки один найнятий працівник. Але підприємець тримає курс на розвиток.
«План на 2020-й рік - це отримання сертифікації ХАССП, який вимагає держава у більшості виробників харчової продукції. Ми вже розробили робочу групу. Та завдяки ПРООН я пройшов тренінг, який дозволяє мені впроваджувати цю систему у себе на виробництві», - Роман Кругляков.
Роман мріє, щоб його виробництво набуло набагато більших масштабів. Та маріупольські екочіпси стали популярні не тільки в Україні, а й за її межами.
Автор: Вікторія Гребенюк
Відеооператор: Андрій Бабкін, Вадим Гнидін
Режисер монтажу: Вадим Пилипенко