«Моє дитинство проходило у часи, коли було дуже багато дефіцитів. І сир був одним з найголовніших дефіцитів. Ми його їли по святах, в основному. Не скажу, що ми бідували. Такі були реалії того часу. Я його дуже любив, люблю. І мені здавалося, що це щось нездійсненне простим смертним. Щось космічне таке», - Олександр Шкатула, сировар.
Свій перший сир Олександр зварив у 2015. То була доля - каже сировар. Тоді він працював бренд-шефом у ресторані. Щоправда його власноруч створена гауда вийшла не з першого разу. Можливо саме це надало натхнення - згадує підприємець. Вже сьогодні Олександр виготовляє найрізноманітніші сорти сирів. Про кожен може розповідати годинами.
«Це якась суміш адигейського зі смаком бринзи. Поводить себе при термічній обробці як халумі. Дуже унікальний та смачний сир. Зараз трохи охолоне, я дам вам скуштувати. Відчуєте себе не армянами, а італійцями. Вони люблять казати, що найсмачніша моцарела - тепла, сьогоднішня», - Олександр Шкатула, сировар.
Мова йдеться про панір. З вірменського це слово перекладається саме - як "сир".
«Відчувається смак молока. І справді - він нібито живий. Це взагалі різні присмаки з холодним, який я куштувала вже, і теплим», - Вікторія Гребенюк, кореспондентка.
Ще 6 років тому родина Олександра і не підозрювала, що сир стане їх основним прибутком. Тоді жили у Макіївці. Дружина Олена після виходу з декрету планувала продовжити роботу у страховій компанії, Олександр - у ресторанному бізнесі. Але бойові дії на Донбасі кардинально змінили життя родини Шкатула.
![]()
«Ти ж не ані квартиру не перевезеш, ані меблі, ані гараж. Воно все там стоїть зачинене. 5 років не була вдома. 5 років я не перетинаю. Я вже й не можу туди приїхати. Бо це чуже місце. Чужа країна. Інша взагалі реальність. Я тут, так. Але тут дуже важко. Виживаємо, як можемо. Робимо натуральний сир. Робимо продукт для людей. Щоб вони куштували справжнє», - Олена, дружина сировара.
2 роки тому Олександр виграв грант та зміг купити обладнання для улюбленої справи. Зараз за його сирами люди їдуть звідусіль. Роман з Києва приїхав у відрядження та за порадою колеги теж завітав у магазин натуральних продуктів. Адже саме тут можна придбати сири, вироблені з душею.
![]()
«Ти можеш поспілкуватися з людиною, яка його зробила. Ти знаєш цю людину. Тобто не просто купаєш набір поживних речовин. Ти купуєш частинку життя. Так, буду приходити обов'язково. Якщо тут буде відділ з вином теж якимось місцевим, сімейним, то буду 2 рази приходити», - Роман, покупець.
Багато людей також дізнаються про сири Олександра завдяки ярмаркам. Тому він намагається не пропускати жодної. На останній продав майже всі запаси різноманітних видів сирів. Деяка частина дісталась і нам.
Неабияку підтримку надає Олександру його дружина. Зараз вона своє життя присвятила справі чоловіка. Хоч сама сири не варить, але теж їх дуже любить.
«Він свого роду творець. Вміє це створити. Я так не зможу. Кожному - своє, напевно. А мені набагато цікавіше це все в красиву упаковку обгорнути та піднести. Ось в такому тандемі у нас виходить. Я веду сторінку на Фейсбуці», - Олена, дружина сировара.
Подружжю Шкатула довелося змінити декілька магазинів через непорозуміння з арендодавцями, переживати періоди застою через нерегулярні поставки молока, долати біль через неможливість повернутися додому. Але вони й не думають здаватися. Постійно шукають шляхи залучення нових клієнтів та отримання нових грантів.
![]()
«Коли в тебе тільки бізнес-план в голові, ти тільки про це думаєш та уявляєш собі картинку - як воно буде. Коли ти вже в це занурюєшся і починаєш працювати, одразу розумієш - де в тебе які недоліки, чого тобі не вистачає і що потрібно робити. Він ще виграв додатковий грант для існуючого бізнесу на обладнання, якого не вистачало. Ти навчаєшся сам на своїх помилках», - Олена, дружина сировара.
Щоб надавати консультативну та подекуди й фінансову підтримку підприємцям, в Маріуполі тільки-но почав працювати Центр підтримки мікро, малого та середнього бізнесу.
![]()
«Це ті люди, які взяли на себе відповідальність, ризикнули, та вирішили зайнятися своєю справою. Це люди, які стикаються з величезною кількістю труднощів на своєму шляху. Щоб зробити цей процес більш легким, щоб вони стали біль ефективні в цій роботі, ми повинні надати їм допомогу», - Ольга Пікула, очільниця Центру підтримки МСБ.
Тим часом родина Шкатула вже мріє про нові вершини. Адже планів та натхнення у подружжя дуже багато. На приклад, передати свої знання та досвід молодим сироварам та відкрити власний ресторан.
«Хтось буде цим займатися по моїм технологіям, після навчання. А я буду займатися чимось ще, цікавим. Але все одно періодично буду балувати себе ось цими магічними дійствами», - Олександр Шкатула, сировар.
Автор: Вікторія Гребенюк
Відеооператор: Андрій Бабкін
Режисер монтажу: Вадим Пилипенко